Karanlık tema Aydınlık tema

Çeşme Projesi davasının avukatlarından Şehrazat Mercan, son durum olarak, konu olan projenin kapsadığı alandaki doğal sit kararının iptali davasında yürütmenin durdurulması kararının verildiğini belirtti ve süreç hakkında şunları söyledi:

“12. Şubat. 2020 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Çeşme’nin güneyini ve %55 ini kapsayan alan için “Çeşme Turizm Koruma ve Gelişim Kararı” alınmıştı. Ardından alanda kalan, özel mülkiyetler için kamulaştırma kararı verildi. İşte bu turizm bölge kararını, bölgede yaşan yurttaşlar, İzmir Barosu, TMMOB, İzmir Tabip Odası, Egeçep olmak üzere, iptal edilmesi için, ilk derece mahkemesi olarak bakması için Danıştay 6. Dairesinde davamızı açtık. Davamızın dayanağı olarak da önceki iptal kararları ve TMMOB nin 48 sayfalık ayrıntılı bir raporunu Daireye sunmuştuk. 27. Ekim. 2012 tarihinde; konularında, Türkiye’nin çok önemli davalarında bilirkişilik yapmış beş akademisyen tarafından hazırlanan, bilirkişi raporu Danıştay 6. Daire’ye sunulduğunda, haliyle işlem hakkında yürütmenin durdurulması kararı verilmesi gerekiyordu. Çünkü Daire, kendi hakim bilgisi ve görgüsü dışında, teknik pek çok konuyu, bilirkişi incelemesine götürmüştü. Bilirkişilerde raporlarında; bu alan belirleme işleminin bilimsel verilere göre uygun olmadığını, pek çok koruma alanının bu kapsamda değerlendirilemeyeceğini ve en önemlisi de kararda “kamu yararı” olmadığını görüş olarak mahkemeye açıklamışlardı. Ancak Danıştay 6. Dairesi tam tersine ve bilirkişi raporundan hangi gerekçe ile ayrıldığını dahi açıklamadan, yürütmenin durdurulması talebimizi reddetti.

İşte bu red kararına Danıştay İdari Dava Daireleri(DİDDK) na götürdük. DİDDK dairenin red kararını kaldırdı ve bilirkişi raporunu gerekçe göstererek, yürütmenin durdurulması kararı verdi.

Dosyanın, esastan görüşülmek üzere Danıştay 6. Dairesine geri dönmesi sonucunda, artık iptal kararı verilmesini beklerken, bu defa da davanın reddine karar verdi. Bu kararın bozulması için yine İDDK’na başvurumuzu yaptık.”

Alanla ilgili doğal sit kararının iptali davasında yürütmenin durdurulması kararı verildi

“Bu arada, turizm alanındaki mevcut doğal SİT Kararlarında değişiklik yapılarak, yapılaşmayı sağlamak için karar alındı. Bu kararın iptali için, yine aynı davacı grubumuza Doğa Derneğinin ve Batı Urla Köyleri Derneği’nin de katılımı ile İzmir 2. İdare Mahkemesi’nde davamızı açtık. Keşif yapıldı ve bilirkişi raporu, alınan kararın hukuka ve bilime uygun olmadığını tespit etti. Mahkeme yürütmenin durdurulması kararını verdi. Bakanlığın bu karara itirazı üzerine dosyaya bakan İzmir 4. Bölge İdari Dava Dairesi, talebi reddetti. Yani doğal SİT kararı yönünden, yürütmenin durdurulması kararı yürürlüktedir.”

Eğer Karar İptal edilirse Örnek Bir Hukuk Zaferi olacak

“İki farklı dava grubu ile birlikte temyiz ettik. İki temyiz talebi de İdari dava Daireler Kurulu’nda incelenecek. Zaten yürütmeyi durdurmayı da aynı kurul vermişti. 

Eğer bu karar iptal edilirse, meslek odalarının, sivil toplum örgütlerinin ve yurttaşın dayanışmasıyla oluşan örnek bir hukuk zaferi olacaktır. 56’sını Av. Karya Mercan ile üstlendiğimiz, 101 davacıyı temsilen, 8 meslektaşım ile bu davaları yürütüyoruz. Davacılar arasında , aralarında İzmir Tabip Odası, Baro, Tmmob’un bütün bileşenleri, Ege Çed, Batı Urla Köyleri Derneği gibi dernek ve kurumlar ile bireysel  olarak katılan müvekkillerimiz vardır.

Belki bir gün oturup bu dava ile ilgili notlarımızı yazarız. Bu dava, belki de toplum dayanışmasına Türkiye çapında örnek olarak bile gösterilebilir. Bu bağlamda belki değerli bulunur ve çevre mühendisliği veya sosyoloji derslerinde okutulur. Ben, bu bölge için insanların bir araya gelerek iyi bir iş yaptıklarını düşünüyorum.”

Bir cevap yazın
İlgili makaleler