Karanlık tema Aydınlık tema

Önümüzdeki sayılarda bu yazı köşesi; köyde yaşamanın, köy için tasarlamanın, köye dışarıdan göç edenlerin sebeplerinin, “yeni köylülük” kavramının, “ev”in bir “barınak”tan ayrıştığı noktaların, Urla – Çeşme – Karaburun – Seferihisar köylerinin benzerlik ve farklılıklarının, çeşitli kültürlerin ve bu kültürlerin bir uzantısı olarak belirgin bir yerel mimari dokunun neden değerli olduğunun yazılıp çizileceği bir tartışma alanı olacak. 2012’den beri Urla kırsalında yaşayan bir mimar olarak, bu bölgede mimarlığa dair konuşulması gereken konular olduğuna, konuşuldukça bazı konuların daha derinlemesine düşünülebileceğine ve sorunlara potansiyel çözümler getirmek üzere ufuk açacağına inanıyorum. 

İzmir’in şehir merkezinden veya İstanbul / Ankara gibi büyük şehirlerden kaçıp köye yerleşmekteki temel motivasyonu buraya yerleştikten sonra tekrar tekrar hatırlamak gerekiyor. Neden burada ev yapmak istediğini, burada neden yaşamayı arzuladığını iyice sorgulayıp, şehirden farklı olan bu ortama nasıl adapte olabileceğini, hem sosyal hem de mimari anlamda bu ortamdan ne gibi beklentilerinin olduğunu, kendinin bu ortama neler katabileceğini düşünmek ve buna göre bir yaşam kurgusu oluşturmak gerekiyor. Şehirden farklılıklarından dolayı sempati duyulup gelinen köylerde şehir alışkanlıklarını ağırlıklı olarak devam ettirmeye çalışmak ne kadar sürdürülebilir? “Yeni köylü”ler gerçekten ne kadar köylü? Hali hazırda var olan Bodrum, Marmaris, Çeşme, Datça, Alaçatı, Kaş, Kemer, Alanya, Side, Ayvalık, Safranbolu, Şirince gibi tatil yörelerinden farklı olarak Urla’ya yerleşenlerin nasıl bir ortak motivasyonu var – ya da gerçekten bir ortaklık var mı? Urla da bir 10 sene sonrasında Alaçatı ya da Bodrum ile benzer bir kaderi mi yaşayacak? Kırsalda değerlerin korunarak mimari açıdan geliştirilmesi anlamında daha olumlu bir noktaya varmak mümkün mü? 

Tüm bu konuların kamuya açık biçimde ortaya konmaya değer olduğunu düşünüyor, yıllardır Barbaros Köyü’nde yaşayan bir mimar olarak kırsalda yaşam ve yapılaşmaya dair fikir paylaşımı yapmayı planladığım bu köşenin yapıcı ve yeni tartışmalarla bölgemize katkı sağlayacağını umuyorum. 

Onurcan Çakır
Mimar

Bir cevap yazın
İlgili makaleler