Batı Urla Köyleri Derneği yetkilileri bölgedeki muhtarlar ve vatandaşlardan aldığı bilgiler çerçevesinde Urla kırsalının güncel sorunlarını tespit ederek bir araya getirdi.
Muhtarlarla yapılan görüşmelerde başlıca ortak sorunların, elektrik şebekesinde sık sık oluşan arızalar, kanalizasyon sisteminin yetersizliği, geçit hakkı mağduriyetleri, kaçak yapılaşma ve kaçak artezyen kuyu açma girişimleri ile yoğun yağışlarda bazı noktalarda oluşan su baskınlarının yol açtığı zararlar olduğu anlaşıldı.
Bu sorunlara ek olarak; Birgi Muhtarı Sevil Duman, vatandaşların internet bağlantı sorunları yaşadıklarını; Uzunkuyu muhtarı Latif Erol, sosyal altyapı ihtiyaçları olduğunu, özellikle gençlere spor sahası oluşturmak istediklerini; Zeytinler Muhtarı İhsan Özdemir, vatandaşların yakın çevrede alışveriş yapabilecekleri yerlerin artması gerektiğini, ayrıca para çekip yatırabilecek ATM’lere ihtiyaç duyulduğunu; Barbaros Köyü Muhtarı Barbaros Ersan, çarpık yapılaşma nedeni ile köylerinin silüetinin bozulmaya başladığını, kaçak yapıların hızla artmakta olduğunu; Nohutalan Muhtarı Aydın Eroğlu, köylerinde yerleşik alanın belirlenmemiş olmasından kaynaklanan sorunları; Zeytineli Muhtarı Muhittin Aldemir, köy içindeki ve tarım arazilerindeki yolların açılması gerektiğini; Kadıovacık Muhtarı Ümit Özdemir, köydeki çocuk sayısının fazla olduğunu dolayısı ile kapalı durumdaki okulun açılması gerektiğini, arazi yollarının bozuk olduğunu ve köy yerleşik alanı sınırlarının yeniden belirlenmesi gerektiğini dile getirdi.
Batı Urla Köyleri Derneği yetkilileri, bölgede yaşayan vatandaşlar ve muhtar- lardan aldıkları bilgiler doğrultusunda, dışarıdan gelen göçün etkisiyle oluşan aşırı nüfus artışına bağlı olarak çoğalan güncel sorunları şöyle sıraladılar:
1. Elektrik şebekesi sorunları: Planlı ya da plansız yapılan elektrik kesintileri ve voltaj düşüklükleri zaman zaman haftalık ve hatta günlük periyotlarda olmaktadır. Bu durum bölge halkını mağdur etmekte, bölgedeki eğitim ve sağlık kurumlarındaki hizmetler aksamakta, üretim ve sanayi tesislerinin faaliyetleri durmakta, ev ve işyerlerindeki cihazlar arızalanmaktadır.
2. Kanalizasyon sistemi sorunları: Uzunkuyu, Nohutalan, Zeytinler ve Zeytineli’nde kanalizasyon sistemi yoktur. Olan köylerde de sistem yeterli değildir. Foseptikler denetimsizdir. Bu durum, yeraltı sularının ve tarım arazil- erinin kirlenmesine neden olmaktadır.
3. Geçit hakkı mağduriyetleri: Birçok çiftçi, etrafı çevrilen araziler yüzünden kendi arazilerine erişememekte ve üretim yapamamaktadır. Geçit hakkı taleplerinde önlerine çıkan maliyetleri karşılayamamakta ve sonuçta hukuken öncelikli haklarından olmasına rağmen, geçişi sağlayamadığı için arazileri üretim dışında kalmaktadır.
4. Kaçak yapılaşma sorunu: Özellikle tarım arazilerinde hızla artan kaçak yapılar; tarım alanlarının kirlenme- sine ve tarımdan kopmasına neden olmaktadır. Ayrıca, denetime tabi olmamaları, deprem veya diğer teknik riskler açısından başta yapı sahipleri olmak üzere can kayıplarına neden olma potansiyeli taşımaktadır.
5. Tiny house’ların kaçak konutlara dönüşme sorunu: Tekerlekli, trafiye tescilli olan ve tiny hose olarak anılan bu seyyar, geçici barınma araçlarının birçoğu, yerleştirildikleri tarım arazilerinde sabit eklentilerle büyütülüyor. Bulundukları arazilere foseptik kuyuları kazılıyor, artezyen kuyu açılarak tarımsal sulama amaçlı elektrik aboneliği alınıyor. Bu abonelikler evsel ihtiyaçlar için kullanılıyor. Böylece bu seyyar yapılar kaçak konutlara dönüştürülüyor.
6. Yol sorunları: Kadastral paftalarda görünmesine rağmen fiilen açılmamış yollar bulunmaktadır. Özellikle köy içlerinde darlık nedeni ile fonksiyonel olmayan yollar vardır. Bu yollardan kamyon, traktör, ambulans, itfaiye gibi araçlar geçiş sağlayamamakta dolayısıyla vatandaş mağdur olmaktadır.
7. Tarımsal üretimin ve tarıma dayalı üretimin azalması: Bölgedeki tarım arazilerinin yüzey alanı ortalama- larının, ekonomik büyüklüğün altında olması, girdi maliyetlerinin artması, tarım ürünlerinin pazarlanma güçlüğü, genç nüfusun istihdam ve sosyal altyapı eksikliği gerekçesi ile kente göçmesi, kaynak yetersizliği nedeni ile katma değeri yüksek sulu tarımın yapılamaması, geçit hakkı sorunlarından dolayı bazı tarım arazilerinin atıl kalması, hisseli arazilerde arazi kullanımı konusunda anlaşmaya varılamaması nedeni ile üretim yapılamaması ve tarım arazilerindeki aşırı değer artışı nedeni ile tarımsal üretimle kazanç sağlama motivasyonunun düşmesi sorunları, bölgede tarımsal üretimin ve tarıma dayalı istihdamın azalmasına neden olan unsurların başında gelmektedir.
8. Moloz ve evsel atık kirliliği sorunu: Köylerdeki tadilat ve inşaat işlemleri nedeni ile oluşan molozların ve evsel atıkların koruluk ve orman içlerine atılması çevre kirliliğine neden olmaktadır.
9. Tarım alanlarının kirlenmesi: Bilinçsiz kullanılan zirai ilaç ve gübreler, atık yağlar ve deterjan vb. nedeni ile tarım alanları kirlenmektedir.
10. Susuzluk ve tuzlanma riskinin artıyor olması: Ruhsatlı ya da ruhsatsız artezyen kuyuların sayısının hızla artıyor olması ve kontrolsüz su kullanımı yeraltı sularının tükenme riskini doğurmaktadır. Ayrıca özellikle kıyılara yakın bölgelerdeki kalkerik yapıdan kaynaklanan deniz suyu girişimleri tuzlanma riskini artırmaktadır.
11. Yağmur sularının yol açtığı zararlar: Yoğun yağışlı dönemlerde bazı bölgelerde tarım arazileri ve meskenler su baskınlarından etkilenmektedir.
12. Derelerden kaynaklanan sorunlar: DSİ tarafından ıslah edilen derelerde doğal olarak oluşmuş menderesler yok edilerek, dere yatakları düz bir hat şekline getirilmiştir. Bu durum, dereye cepheli olan bazı parselleri ikiye bölmüş, dolayısıyla konu olan parsellerdeki tarımsal faaliyetleri zorlaştırmış ve arazi kaybına neden olmuştur. Diğer yandan düzleşen derelerde suyun akış hızı artmıştır. Dolayısıyla dereye cepheli olan tarım arazilerinde kış aylarında toprak erozyonu yaşanmaktadır.
13. El değiştiren arazilerin tarımdan kopması: Değer artışı kazancı için yatırımcı tarafından üreticiden satın alınan tarım arazilerinin çok büyük bir kısmında tarımsal üretim yapılmamaktadır.
14. Yerli tohumların yok olmaya başlaması: Zirai faaliyetlerin azalması ve daha verimli olduğu gerekçesi ile hazır tohumların tercih edilmesi yerli tohumların yok olmasına neden olmaktadır.
15. Kültürel değerlerin kaybolmaya başlaması: Özellikle genç nüfusun kente göçmesi, yerli halkın dışarıdan gelen göç nedeni ile azınlık haline gelmesi, modern çağın getirdiği yaşam alışkanlıkları gibi nedenler, köylerdeki bazı özgün, kültürel değerlerin yok olmaya başlamasına neden olmaktadır.
16. Çarpık yapılaşma sorunu: Çarpık yapılaşma nedeni ile köylerdeki ve kırsaldaki geleneksel yapı estetiği ve bütünlüğü bozulmakta, belediye hizmetleri zorlaşmaktadır.
17. Sosyal altyapı eksikliği sorunu: Bölgede yaşayanların ve özellikle gençlerin sosyalleşmesi ve sportif faaliyetlerini gerçekleştirebilmeleri için yeterli sosyal altyapı alanları yoktur. Köyden kente göçün, dolayısıyla tarımdan uzaklaşmanın nedenlerinden birisi de budur.