Urla Halk Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı Barbaros Köy Yaşam Merkezi’nde; köyde yaşayan film yönetmeni Çayan Bilgin tarafından kısa film yapımı ve senaryo dersleri veriliyor. Toplam 20 den fazla başvuru ve 15 kursiyer ile devam ediyor. Barbaros köyünde sinemaya olan ilginin oldukça yüksek olduğunu belirten Bilgin, konuyla ilgili olarak şunları söylüyor: “İlginin bu kadar fazla olması çok doğal, çünkü köyün tarihinde sinema ve tiyatro hep gündemde olmuş.
1950’li yıllarda köyün eski yağhane- sinde film gösterileri yapılırmış. Ardından sadece sinema salonu olarak kullanılmak üzere yeni bir bina inşa edilmiş. Bu arada yine aynı tarihlerde köyün gençleri tarafından bir tiyatro grubu oluşturulmuş. Sinemaya olan ilgiden midir bilinmez, köyün insanları arasında, taklit yeteneği yüksek, çok iyi masal anlatan, mizah anlayışı oldukça güçlü kişiler var. İşte bu yüzden, kendi köyüm gibi gördüğüm Barbaros bana Ahmet Uluçay’ın yönettiği Bizim Köyün Orta Yeri Sinema filmini hatırlatıyor.
Köy halkının katılımı ve desteği, çok iyi, bunun yanında Urla ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Urla Halk Eğitim Müdürlüğü’nün teşviki ve desteği de çok önemli. Milli Eğitim Müdürü İzzet Gündüz ve Halk eğitim Müdürü Ergün Dur’un özverili gayretleri bize güç veriyor. Amacmız hikâyeden, senaryoya, senaryodan filme giden yolcuk üzerine çalışma yapmak. Bu köyde, bu köyün hikayesini ve bu köyden birilerinin yazdığı senaryoya evirmek, bu köyden birilerinin çektiği ve bu köyden birilerinin oynadığı filmi gerçekleştirme projemiz bulunmaktadır.
Her bireyin en az bir hikayesi var. Eğitim sonrasında hikayelerin yazılı hale gelmesi, yazılı olan fikrin de film haline gelmesi yönünde katkı sağlayacağına inanıyorum. Sinema sanatı, resim, müzik, edebiyat hepsini kapsamaktadır, eğitim alanlarının sanatın diğer yönlerinde de gelişimleri söz konusu olmaktadır. Bunun yanında hikayeleri görselleştirip anlatmaların- da katkı sağlayacağını düşünüyorum ve bunu başaracaklarına inanıyorum.”
Bir Film Yönetmeni Gözü ile Barbaros Köyü
Bilgin, Barbaros köyü ile ilgili şunları söyledi: “Barbaros, adeta doğal bir film platosu. Bunu yanında köyde yaşayan halkın sanata ve sinemaya bakış açısı, desteği de çok iyi, aydın ve güzel bir köy. Köyümüzde yıllar önce Hülya Avşar ve Aytaç Arman’ın rol aldığı “Uzun Bir Gece” filmi çekilmiş. Bu filmi tekrar izlediğimde o günkü doku ile bugünkü doku arasında çok fark olduğunu ve hala Barbaros’un doğal film platosu özelliği taşıdığını görüyorum. Gerek halkın desteği ve yatkınlığı, gerek fiziki yapının uygunluğundan, özel bir dekor yapmadan birçok film çekilebilir. 1980 yıllara kadar köyde film gösterimleri yapılıyormuş ve göster- imlerin yapıldığı sinema binası hala ayakta. Geçmişteki kültürün olması çok önemli. Bu kültür ve fiziki yapı devam ettirilerek büyütülebilir.”
Çayan Bilgin Kimdir?
1978 Erzincan doğumludur. Uzun süre özel sektörde çalıştıktan sonra 2006 – 2011 yılları arasında çeşitli özel üniversiteler ve vakıflarda sinemanın eğitimi ve pratiği üzerine eğitim aldı. 2012’de ilk kısa filmini çekti. 2018’de sinema akademisindeki 2 yıl eğitimin ardından ikinci kısa filmini çekti. 2019 yılında her iki filmi de hem ulusal, hem uluslararası festivallerde finale kaldı. Yurdun çeşitli yerlerinde gösterime girdi. 2021 yılında Barbaros köyüne yerleşti. Barbaros’ta İzmir Büyükşe- hir Belediyesi’nin desteklemiş olduğu “Mahallemizin Kadınları Sinema Yapıyor” atölyesi kapsamında Aliağa, Kadifekale ve Karşıyaka’da kısa film ve sinema yapımı üzerine eğitimler verdi. Eğitimler sırasında kursiyer kadınların çektiği filmlerde senaryo danışman- lığı ve süpervizörlük yaptı. Şu anda da Urla Barbaros köyünde Halk Eğitim’e bağlı köy yaşam merkezinde Kısa film yapımı ve senaryo dersleri veriyor.