Uzunkuyu Köyü’nde bulunan ve dünyadaki sayılı örneklerinden en büyüğü olan Köstem Zeytinyağı Müzesi, bir müze olmanın ötesinde barındırdığı, modern zeytinyağı fabrikası ve deposu, zeytin ve zeytinyağı bilgilendirme bölümleri, ahşap ve seramik atölyeleri, sergi salonu, restoran, kafe vb. ünitelerle bir kültür turizm kompleksi niteliğinde. Müzenin kurucusu olan Köstem çiftinden Güler Hanım ile görüştük. Güler Köstem büyük bir özveriyle kurdukları müze hakkında şunları söyledi:
Müzenin hikayesi Nohutalan köyüne zeytin çiftliğimizi kurmamızla başladı. Binlerce zeytin ağacı diktikten sonra günlerimiz zeytinle ilgili kitaplar okuyarak ve eğitimlere katılarak geçiyordu.
Bölgenin tarihini araştırdığımızda binlerce yıldır buralarda zeytincilik ve bağcılığın yapıldığını öğrenmiş olduk ve çok etkilendik. Klazomonai zeytin işliğinin sorumlusu Ali Ertan İplikçi ile tanışmamız ve atıl durumdaki müze binasını satın almamız bir zeytinyağı müzesi yaparak zeytini ve yağını anlatmamız gerektiği sorumluluğunu bize hissettirdi.
Ali Ertan İplikçi ve Prof Güven Bakır Hocamızın desteği ile müze yapım planlama ve uygulama çalışmalarımız başlamış oldu. Kendi öz kaynaklarımız ile ilerlediğimiz için, yorucu bürokratik zorluklar nedeniyle de müzenin açılışı yaklaşık 15 yıl sürdü. Müzenin içinde, en eski zeytin sıkım tekniği uygulamalarından bugünün modern sıkımhanesine geçiş süreci sırasıyla sergilenmektedir.
Modern müzecilik kriterlerini dikkate alarak ilerlediğimiz müzemizde amacımız, Anadolu zeytinciliğinin geçmişini, kadim zeytin ağacını, kıymetli altın sıvı yağını anlatmak ve geleceğimiz olan çocuklarımıza bunun eğitimini vermektir. Bu amacı yerine getirebilmek için müze komplek- sinde, Bilim Sanat Tasarım Merkezi’ni (BİSTAM)kurduk. Dileğimiz; tarihimize, zeytinimize sahip çıkacak bu kıymetli toprakları sevecek yeni kuşakların yetişmesine katkı koyabilmek ve topluma bizdeki bilgileri anlatabilmektir.